Planteværn af forskellig slags - se vores forsøg​

Hvad er planteværn?

Planteværn er forskellige tiltag, der reducerer muligheden for, at planter eller afgrøder bliver spist af skadedyr eller får plantesygdomme. 

Planteværn kan f.eks. være ting der skræmmer skadedyrene væk – bl.a. fugleskræmsler eller rovdyr, der spiser skadedyrene. Derudover kan det også være biologiske bekæmpelsesmidler.

Hos Danfoil tilbyder vi planteværn til gode priser. Vi holder til i Svenstrup J – ikke langt fra Aalborg og Støvring, men vi arbejder i hele Danmark.

Forsøg der beviser at luft kan øge effekten

Der er lavet mange forsøg, både i Danmark og udlandet, de sidste 20-30 år, som alle viser det samme: nemlig at luftteknologien øger effekten.

De sidste 10 år har der dog været en opfattelse af, at øget vandmængde øger effekten, men det er der ingen forsøg der viser. 

Man ved dog, at øget vandmængde øger afsætningen på planterne og derved forbedrer behandlingen. Det er her, vi bruger luft til at øge afsætningen.

Nedenfor har vi samlet nogle af de forsøg omkring planteværn, der er lavet igennem årene.

Nedsivning af rødsvingel og strandsvingel med glyfosat

Forsøg hos VKST fra oktober 2021 – omkring nedsivning af rødsvingel og strandsvingel med glyfosat. 

Resultatet viser, at man har samme effekt med en halv dosering ved Danfoil som ved de øvrige sprøjteteknikker. Se hele forsøget her.

Maksimal effekt og minimal afdrift med luftsprøjter

Pjece ”Maksimal effekt og minimal afdrift med luftsprøjter” er udarbejdet af SEGES. 

Her fremgår det i afsnittet om effekt og afdrift-reduktion (s. 17-18), at der er neutral eller lidt øget effekt ved luftsprøjter. Se pjecen her.

Vinterhvede, vinterbyg og vinterraps

Tysk forsøg fra 2015-2016 af Gut Helmstorf. Forsøget blev udført over to år for større sikkerhed. Forsøget blev lavet i vinterhvede, vinterbyg og vinterraps.

​Begge år anvendte man 25 % mindre planteværn i Danfol parcelet (dog med undtagelse ved bekæmpelse mod græsukrudt i vinterhvede).

Resultatet blev begge år samme udbytte, men med en besparelse på ca. 250 kr./ha i planteværn. Se forsøget her.

Vandmængdens betydning i en svampebekæmpelse i vinterhvede

Landsforsøg fra 2013-2014, hvor vandmængdens betydning i en svampebekæmpelse i vinterhvede blev undersøgt. Forsøget konkluderede, at man ikke kunne se en nedsat effekt ved 40 li/ha fremfor 150 li/ha eller 200 li/ha.​

Afsætning i kartofler

Farmtest fra 2007 om afsætning i kartofler. Undersøgelsen pegede i retningen af, at luftsprøjter øger afsætningen i top og midt af kartoffeltoppen. Se hele rapporten her.

​Kontakt os for at høre mere om mulighederne

Er du interesseret i at høre mere om vores undersøgelser eller planteværn generelt? Så er du altid velkommen til at kontakte os. Vi ser frem til at høre fra dig.

Kontakt os​

Jellingvej 14

9230 Svenstrup J

Telefon: 98 67 42 33

E-mail: info@danfoil.dk

​CVR: 12811896

Åbningstider

Mandag - torsdag: 08:00 - 15:45​

​Fredag: 08:00 - 14:00​

Følg os

​Bliv opdateret med nyt fra Danfoil